Ijsduik DuikTeam Almere in de Noorderplassen.

Tja, zo zit je op je vrije vrijdag in Todi in België in lekker warm water te duiken met tropische vissen, zo zit je op de maandagavond bij Maarten thuis de stof voor de Specialty ijsduiken door te nemen. In groepen van 2 een duikplan maken voor de duik van aanstaande zaterdag. Dit is wezenlijk anders dan een normale funduik in Vinkeveen. Ten eerste is er de kou: verwachting: -3°C met een oostenwind kracht 4: gevoelstemperatuur: -12°C. Dus een goede voorbereiding ten aanzien van kleding is een vereiste. Dan is er nog zoiets als ijs. Dat betekent dus dat je niet zomaar op kan stijgen als je aan het duiken bent. We leren de 2 methoden hoe je op een veilige manier onder het ijs kan duiken. Van bijt naar bijt (nee, geen wak dus) via een geleidelijn of een koers maken met de seinmeester die je leidt.

Duikers in tuin

En zo zaten we dus zaterdag met 9 duikers in de tuin bij Maarten. Droogpak aan, set opbouwen en dan 2 bijten maken met een bijl en een zaag. En dat in droogpak en aangelijnd op het ijs. Dat was op zich wel een goede oefening om een beetje warm te worden. Want koud was het wel!

duikers op ijs

Dan de eerste 2 duikers te water en toen viel duidelijk op wat het effect van de kou is op je duikapparatuur: beiden kwamen na een meter weer boven met blazende automaten. Dus kraan dichtdraaien en einde duik.

jacuzzi duikers

Daarna 2 duikers die een lijn probeerden te leggen naar de tweede bijt: ze misten de bijt en maakten een tochtje via de seinlijn retour. De volgende 2 duikers lukte het wel om de lijn te leggen en toen konden de anderen via de lijn de tweede bijt bereiken onder het eis.

weve made it

Helaas was het zicht onder water slecht, dat wil zeggen: de bovenste 50 cm was redelijk helder, maar daaronder was het een vreemd gezicht. Er hing een soort witte mist wat er op zich spannend en bizar uitzag, maar helaas werd de zichtbare wereld onder water erg klein.

plat op het ijs

Voor de begelieders was het erg leuk om de duikers van boven het ijs te volgen en met hen te communiceren, sommigen kennen het woord kou niet en worden gewoon één met het ijs :-) en voor sommige duikers was het gewoon de best duik van hun leven:

best dive of my life

Na de duiken hebben we onder genot van een bak snert en warme chocomel de duiken geevalueerd. Het is en blijft een spannende onderneming onder het ijs, wetende dat je niet zonder meer een vrije opstijging kan maken naar boven.

Instructeurs en begeleiders hartelijk dankvoor jullie inzet!

Today 27 Yesterday 34 Week 101 Month 1020 All 57942

Currently are 3 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions